Öğrenme Güçlüğü
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NEDENLERİ VE TEDAVİSİ
Öğrenme Güçlüğü
Öğrenme güçlüğü genellikle ilkokul döneminde fark edilmeye başlıyor. Çünkü okuma yazma, matematik dersi, daha mantıksal bağlantılar gerektiren problem çözme becerisi gibi durumlar ortaya çıkıyor. Burada fark edilmeye başlanabiliyor.
Diğer yaşıtlarından daha geç kavrayabiliyor. Örneğin; sözel dersleri çok iyi okuma yazmada başarılı bir öğrenci; fakat sayısal derslerde çok geç öğrenebiliyor ya da yaşıtları okumaya başladığında kendisi harfleri farklı algılayarak geç öğrenmesine neden olabilir.
Öğrenme güçlüğü; zekâ ve motivasyon ile ilgili bir durum değildir. Çoğu öğrenme güçlüğü yaşayan çocuk her bir birey kadar akıllıdır. Sadece beynin işlevselliğinde bilgileri alma, işleme ve sonrasında yansıtma mekanizmalarında daha farklılıklar olabilir.
Yetişkinlerin rahatça yaptığı duyma, görme, iletişim kurma gibi işlevsel kısımlarını gerçekleştirme de biraz sorun yaşamaya öğrenme güçlüğü denir.
Öğrenme Güçlüğünün Türleri
Öğrenme güçlüğünün en yaygın türleri; okuma, yazma, matematik, mantık, dinleme ve konuşmadır.
Okuma güçlüğü: Harf ve kelimeleri tanımada, kelimeleri ve fikirleri tanımada, okuma hızı ve akıcılığında, genel kelime becerilerinde sorunlar görülebilir.
Matematik öğrenme güçlüğü: Çocuğun sayılarda, problem çözmede sıkıntılar yaşaması durumuna matematik öğrenme güçlüğü denir. Örneğin; bütün sınıftaki öğrenciler toplamayı, çıkarmayı, çarpmayı ve bölmeyi öğrenmiş; fakat çocuğunuz bunları hafızada tutmada güçlük yaşıyor olabilir.
Yazma güçlüğü: Yazma güçlüğü genellikle okuma bozukluğu ile birlikte gözükmektedir. Çocuklarınız yazı yazarken sürekli gramer hatalar yapıyorsa, anlatım bozuklukları yapıyorsa, dili algılamada belli problemler yaşıyorsa, harf ve noktalamada hatalar yapıyorsa burada yazma bozukluğu yani güçlüğü ile ilgili problem olabilir.
Çocuğunuzda öğrenme güçlüğünü fark ettiğiniz belirtiler varsa mutlaka uzman bir klinik psikoloğa gitmeniz gerekir. Bu nokta da uzmanlar çocukların zayıf olan yönlerini güçlendirmeye yönelik bir takım çalışmalar yapacakladır.