Çalışma belleği, beyne gelen bilgileri kodlayan, kodladıklarını kısa bir süre için saklayan, gerekli olanları süzgeçten geçiren, gerekli olamayanları eleyen ve uzun süreli belleğe aktaran bilişsel sistemdir.
Çalıma Belleğinin Görevleri Nelerdir?
Çalışma belleği, düşüncenin ya da dikkatin yönlendirilmesini, problem çözme ve planlama yapabilmeyi, bir durumu organize etmeyi sağlar. Uygun olmayan bir düşüncenin ya da davranışın ketlenmesini sağlar. Uygun davranışların etkin bir biçimde sıralanıp sürdürülebilmesini sağlar.
Çalışma Belleğinin Öğrenmedeki Rolü Nedir?
Çalışma belleği, öğrenme üzerinde oldukça etkisi olan bir beceridir. Çalışma belleği ile dil gelişimi, okuma, okuduğunu anlama, yazma ve matematik başarısı arasında güçlü ilişkiler olduğu araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.
Çalışma belleği güçlü olanlar derste not alırken eksiksiz alırlar, öğretmeni takip edebilirler, cümlenin başıyla sonunu kaçırmazlar. Arka arkaya verilen yönergeleri dinleyip eksiksiz yapabilirler.
Okuma sırasında da çalışma belleği aktiftir. İlk okuduklarıyla son okudukları arasında bağlantı kurabilirler. Yazmada da aynı şekilde ilk duydukları cümleyi yazarken, son duydukları cümleleri akılda kolaylıkla tutabilirler.